Strona Główna Ciekawostki

Diamenty w torcie?

1069

Goście charytatywnego koktajlu Fundacji ORIMARI, który odbył się 30 maja 2011 r. w restauracji Villa Foksal, mogli się przekonać jaki jest smak luksusu. Podczas wydarzenia został zaprezentowany Najdroższy Tort w Polsce. Galeria Słodkości wspólnie z Antykwariatem Jubilerskim Jacek Zięta stworzyli prawdziwe słodkie arcydzieło ozdobione biżuterią o wartości 1,5 mln złotych!

Wybrane kawałki tortu zostały oczywiście zlicytowane, a cały dochód z imprezy, czyli 104 tys. złotych, przekazany został na pomoc dzieciom ze świetlic socjoterapeutycznych w Warszawie. Aukcję poprowadziła znana z niesienia pomocy innym, charyzmatyczna i niezastąpiona Dorota Wellman. Wieczór uświetnił smyczkowy „Kwartet 4 – te”.

Najdroższy w Polsce Tort został stworzony na bazie ekskluzywnych składników: szampana, belgijskiej czekolady oraz drobinek jadalnego, 23-karatowego złota. Znajdowało się na nim 19 sztuk antycznej biżuterii z XIX i początków XX wieku ze srebra, platyny oraz złota. Jacek Zięta z Antykwariatu Jubilerskiego zaprezentował m.in. Unikatową, diamentową łezkę z różowym brylantem z certyfikatem z Antwerpii, broszkę firmy Boucheron z XIX wieku w oryginalnym etui oraz kolię diamentowo – perłową, która zwieńczała 7-piętrowy tort. Łączna wartość tortu została wyceniona na ponad 1,5 mln złotych. To niezwykłe słodkie arcydzieło ochraniała jedna z największych firm branży usług ochrony osób i mienia w Polsce –Konsalnet Holding.

Taki tort musiał smakować wybornie, prawda?

Polskijubiler.pl